Forberedelser og oppfølging

Her finner du informasjon om hvordan dere kan forberede dere til veterinærbesøket, og hva som foregår under timen.

Vaksinasjon hund/katt

Timen inkluderer en generell helsesjekk og veiledning for eventuelle nødvendige undersøkelser, i tillegg til vaksineringen. Husk å ta med pass eller vaksinasjonskort hvis du har det.

Hvis hunden eller katten din har løs mage, hoster, eller viser andre sykdomstegn, anbefales det ikke å vaksinere den samme dag. Du kan fortsatt komme til timen, men det vil da bli en vanlig konsultasjon.

Hvis du har flere spørsmål eller trenger en utvidet helsesjekk (for eksempel øre- eller øyeproblemer, sjekk av kuler/nydannelser osv.), må det settes av ekstra tid til dette. Ved bestilling av time på nettsiden, velg «Utvidet konsultasjon».

Ta gjerne kontakt med oss hvis du er usikker.

Hd- og ad-røntgen

  1. Bestill avlesning hos NKK: Rekvisisjon for HD- og AD-røntgen bestilles via din personlige profil på «min side» hos NKK, senest samme dag som fotograferingen. Det er ikke mulig å bestille skjema etter at røntgenbildene er tatt. Etter betaling av gebyret til NKK for avlesning, vil du motta et saksdokument med saksnummer. Dette saksnummeret må vi på klinikken ha ved innsending av bildene til NKK. Du kan enten skrive ut saksdokumentet og ta det med til timen, eller sende det til oss på e-post; post@aarnesvet.no. For mer informasjon om frister for avlesning og klagemuligheter, se NKKs nettside.

  2. Husk stamtavle: Vi må kontrollere at ID-nummeret på stamtavlen stemmer overens med hundens chipnummer, som vi avleser på klinikken.

  3. Faste: Vi anbefaler at hunden din faster i 12 timer før timen. Dette er fordi hunden må sederes og legges på rygg under røntgenfotograferingen. Refleksene som holder mat og drikke på plass i magesekken fungerer ikke optimalt når kroppen er i kunstig søvn, og vi risikerer at innholdet i magesekken kan komme opp i munnen og ned i lungene. Dette kan forårsake aspirasjonspneumoni, eller lungebetennelse. Faste virker også som et forebyggende tiltak mot magedreining.

  4. Etter bildene er tatt: Din firbente venn kan sove ut sedasjonen hos oss. Vi passer på hunden i vår oppstallingsavdeling og overvåker den til den er våken, kvikk og klar for hjemreise.

    Vær forberedt på at hunden kan være litt trøtt resten av dagen. Utsett trening, lange turer eller andre lignende aktiviteter denne dagen.

    Vi anbefaler fri tilgang til vann når hunden er hjemme igjen. Det første måltidet kan gis når hunden er helt våken og stødig på beina, noe som kan være noen timer etter hjemkomst eller potensielt dagen etter. Start med en halv porsjon av vanlig mengde for å skåne mage og tarm og unngå kvalme og diaré.

Kastrering hannkatt / Sterilisering hunnkatt

Vi anbefaler at katten faster i minst 6 timer før operasjon, helst 12. Vann skal alltid være tilgjengelig.

Vi anbefaler ikke sterilisering av hunnkatt på fredager, da vi holder stengt i helgene og ønsker å være tilgjengelige de første dagene etter inngrepet.

Katten blir oppstallet hos oss til den våkner fra narkosen, slik at vi kan overvåke den og kontrollere allmenntilstand og operasjonssår før hjemreise. Derfor bør timen være senest 3 timer før stengetid (4 timer for hunnkatt).

Hvis dere ønsker annen behandling i tillegg, må timen bestilles over telefon eller på e-post.

Tannbehandling

Tannbehandling innebærer fjerning av tannstein og polering, noe som gir oss en oversikt over helsetilstanden i tenner og tannkjøtt. Ved behov utfører vi også røntgenundersøkelse av munnhulen for å få oversikt over tannrøtter og kjeve. Om nødvendig, trekker vi tenner for å sikre dyrets helse og velvære.

Vi anbefaler å sette opp en konsultasjon hos veterinær i forkant, slik at vi kan undersøke munnhulen mens dyret er våkent. Hvis du har en valp med vedvarende melketenner, kan vi gi råd om riktig tidspunkt for eventuell trekking. Vi foretar en helsekontroll i forkant og informerer om mulige risikoer knyttet til anestesi. Etter tannbehandlingen vil vi gi veiledning om forebyggende tiltak og behovet for oppfølging.

Når vi utfører en tannbehandling, vil vi først fjerne tannsteinen og polere tennene. Vi sjekker etter lommer i tannkjøttet og tar røntgen av tennene hvis vi ser behov for dette.

Ved tannsteinfjerning kan det være vanskelig å forutse om tenner må trekkes. Dette oppdager vi ofte underveis i behandlingen, da problemer kan skjule seg under belegget av tannstein. Dersom ikke annet er avtalt, vil vi ringe deg og informere om behovet for tanntrekk. Hvis du som eier gir klarsignal, kan vi som regel trekke tennene samme dag. Hvis munnen er veldig betent og det er mye som må gjøres, kan det være nødvendig å få infeksjonen under kontroll før vi trekker tenner. Dette vil føre til mindre blødning og bedre sårheling.

Du kan bestille time for tannbehandling på nett. Prisen inkluderer:

  • Sedasjon (avhengig av vekt, over/under 20 kg)

  • Mulig ekstra anestesi (avhenger av dyrets respons på første sedasjon)

  • Tannsteinfjerning (avhengig av omfanget) – Vi anbefaler en tannsjekk på forhånd for å gi et prisoverslag.

  • Røntgen – anbefales hvis det er tegn på sykdom i tenner eller tannkjøtt. Dette avtales med veterinær under tannsjekken.

  • Tannpolering – anbefales som avslutning på tannrens, da det virker oppfriskende for emaljen og tannkjøttet. Poleringen kan sløyfes for å spare penger, men gi oss beskjed om dette på forhånd.