forebyggende behandlinger

Hd/Ad røntgen

Vårt personell er kurset i HD og AD røntgen av hund, dette er en del av NKKs screeningprogram innenfor hundeavl. For at bildene skal avleses hos NKK må dyret være 12 måneder (18 hos gigantraser), dyret må være ID merket og bedøvet.

Dyreeier må selv bestille og betale rekvisisjon for avlesing på «mine sider» hos NKK i forkant av besøk hos oss. Ved ankomst vil dyret undersøkes, alle dyr som skal bedøves for røntgen må være friske.

Les mer om forberedelser og oppfølging for HD- og AD-røntgen her.

Helsesjekk

En helsesjekk er en enkel undersøkelse med fokus på å få oversikt over allmenntilstanden til hunden eller katten din. En årlig helsekontroll er en god mulighet for deg som eier å få tips og råd om f.eks fôring, stell, kloklipp eller andre spørsmål man måtte ha. Ofte kombinerer man årlig helsesjekk med den årlige vaksinen.

Deretter vil veterinæren undersøke:

  • Munnhule og tenner

  • Øyne og ører

  • Hud, klør og pels

  • Lymfekjertler

  • Hjerte og lunger

  • Mage, tarm og blære

  • Kjønnsorganer

  • Bevegelighet i ledd

  • Vekt/overvekt

ID merking

ID-merking er noe vi anbefaler til alle som eier en katt eller hund. At dyret er ID-merket gir en ekstra trygghet og vi kan enkelt identifisere eier ved behov. ID-merking med en mikrochip er helt ufarlig og har den fordelen at brikken er svært pålitelig og varer livet ut. Chipnummer blir registrert og linket opp mot eiers kontaktinformasjon i DyreID. Eier må selv sørge for at informasjonen der er oppdatert, adresseforandringer og nytt telefonnummer må meldes inn til DyreID. 

Det er et krav for registrering i Norsk Kennel Klub (NKK) og mange forsikringsselskaper at hunder er ID-merket. Hunder som kommer fra utlandet og er ID-merket, må etter registreres hos DyreID for å bli en del av det norske systemet.

Vi har dessverre opplevd tilfeller der vi har fått inn døde eller skadde dyr som ikke har vært merket, noe som har gjort det vanskelig å kontakte eieren. ID-merking er derfor avgjørende for å unngå slike situasjoner, og kan i ytterste konsekvens redde et dyrs liv ved å sikre rask kontakt med eieren.

Juniorsjekk

Vi anbefaler en juniorkontroll for valper rundt 6 måneder for å sikre riktig utvikling. Vi utfører en generell helsesjekk, kontrollerer tannfelling og ser etter bittfeil som kan trenge korreksjon. Tidlig intervensjon er viktig mens tennene fortsatt er bevegelige. Dette er også en fin anledning for deg som eier til å snakke med veterinæren om eventuelle spørsmål du har.

Under en helsekontroll sjekker vi blant annet:

  • Tenner og tannkjøtt

  • Kroppvekt

  • Ører, øyne, hud og pels

  • Hjerte og lunger

  • Poter og klør

  • Kjønnsorganer og endetarmsområde

  • Dyrets allmenntilstand

Kastrering og sterilisering 

Sterilisering eller kastrering blir utført for å forebygge løpetid, redusere aggresjon hos dyret, korrigere feilplasserte testikler, håndtere hyperseksuell atferd, behandle innbilt svangerskap, redusere varigheten av løpetidsblødning, forebygge jurkreft, diabetes eller livmorbetennelse. Vi benytter moderne kirurgiske metoder som innebærer lav risiko.

Hund

I Norge er reglene slik at kastrasjon av hannhund og sterilisering av tispe ikke er tillatt med mindre det foreligger en medisinsk årsak, så hvis man vil kastrere hunden sin nå må man gjøre det via kjemisk kastrering. Det er nemlig kun huner som har medisinsk grunn til å kirurgisk kastreres som får innvilget dette, mens friske hunder må kastreres kjemisk. Fordeler ved sterilisering av tisper er blant annet redusert risiko for jurkreft, ingen risiko for livmorbetennelse eller fremtidig løpetid.

Katt

Det er mange gode grunner til å kastrere katter, spesielt hvis de ikke skal brukes i avl. Sterilisering av hunnkatter eliminerer behovet for p-piller, reduserer risikoen for livmorbetennelse og bidrar til å forhindre uønskede drektigheter. Kastrerte hannkatter havner sjeldnere i slagsmål, rømmer mindre og opplever mindre stress. Sterilisering av hunnkatter eliminerer behovet for p-piller, reduserer risikoen for livmorbetennelse og bidrar til å forhindre uønskede drektigheter.

Kanin

Kaniners reproduksjonssystem er tilpasset hyppig avl. Dette høye reproduktive tempoet medfører økt celleaktivitet hos hunnkaniner, noe som øker risikoen for livmorkreft. Ved å kastrere hunnkaniner fjerner man også all risiko for livmorkreft. I praksis betyr det at hunnkaniner gjennomsnittlig lever flere år lengre hvis de er kastrert. Hannkaniner opplever også en lengre forventet levealder etter kastrering, samtidig som risikoen for testikkelkreft, prostatakreft og prostataforstørrelse reduseres betydelig.

Kaniner er svært sosiale dyr og trives best i selskap med andre kaniner. Kastrering bidrar til å redusere hormonelt betinget aggressiv atferd, som kan føre til konflikter, slåssing, uro og skader blant våre tamkaniner. Dette gjelder både hann- og hunnkaniner, men spesielt hos hannkaniner.

Les mer om forberedelser og oppfølging ved kastrering og sterilisering her.

Vaksiner

Kun friske dyr bør vaksineres, derfor inkluderes en helsesjekk ved vaksinasjon for å sikre at din firbente venn er sunn og frisk. Vaksinering er også viktig for hunder som skal på hundeutstilling, valpekurs, drive med lydighetstrening eller skal på kennel.

Vaksinering er en viktig del av dyrehelsen og bidrar til å forebygge alvorlige smittsomme infeksjoner hos både hunder og katter. Snakk med veterinæren din for veiledning om det beste vaksinasjonsprogrammet for ditt kjæledyr, spesielt hvis du planlegger utenlandsreiser eller opphold på katte- eller hundehotell.

Les mer om vaksiner her

ORMEKUR

Det er viktig å behandle hunder og katter mot innvollsorm. Valper og kattunger kan bli smittet med innvollsorm gjennom morsmelken, mens katter som jakter ofte kan få innvollsorm ved å spise mus og småfugler. Jakthunder, gjeterhunder og lignende kan bli smittet ved å spise dyrekadaver eller rått kjøtt. Det er avgjørende å behandle mot disse parasittene, men hyppig og uspesifikk behandling kan føre til resistensutvikling hos parasittene mot medikamentene. Derfor anbefales det at eiere leverer inn avføringsprøver fra dyrene sine, som vi kan undersøke under mikroskop. På denne måten kan vi identifisere parasitttypen, eventuelt artsbestemme dem og foreskrive riktig medisinering

Les mer om ormekur her.

seniorsjekk

En årlig seniorsjekk er viktig for alle katter og hunder fra de fyller 7 år. Risikoen for ulike sykdommer øker med alderen, akkurat som hos mennesker. Ved å undersøke ditt dyr regelmessig kan vi sikre at alt er i orden, og eventuelle helseproblemer kan oppdages tidlig, noe som gir en bedre prognose. 

Tannbehandlinger

Tannhelse er like viktig for dyr som det er for oss mennesker. Det bør derfor gjennomføres jevnlige kontroller av munnhule og tenner hos hunder, katter og gnagere.

Hele 80% av alle hunder og katter får tannproblemer i løpet av livet.

Det er ikke alltid lett å se at våre firbeinte venner har vondt i tennene. Noen ganger kan man se at de har et unormalt tyggemønster; f.eks sluker tørrfõrknotter uten å tygge dem først.

Andre tegn på problemer i munnhulen kan være vondt lukt, sikling, gnir seg med poten mot munnen. De kan også vise frykt for at man tar på snuten/hodet. Andre kan igjen vise tegn til endret adferd (blir stresset, aggressive). Det er derfor svært viktig at munnhulen undersøkes jevnlig, slik at sykdommer og skader kan oppdages tidlig.

En vanlig helsesjekk hos oss innebærer alltid tannsjekk så langt det er mulig uten sedasjon.