Kirurgi
Kirurgi er en av våre mange tjenester, og vi utfører alt fra rutineoperasjoner som kastrering og sterilisering, til akutte inngrep som livmorbetennelse, fremmedlegemer i mage/tarm, og keisersnitt. Vårt kirurgiske team består av dyktige veterinærer og dyrepleiere. Vi prioriterer sikkerheten til våre pasienter og alle kirurgi pasienter vil få en konsultasjon før operasjon slik at vi kan tilrettelegge operasjonen til akkurat ditt dyr.
Operasjoner som regelmessig utføres på klinikken:
Sterilisering og kastrering av hund, katt og gnagere
Keisersnitt
Fjerning av fremmedlegeme i mage/tarm
Livmor betennelser ( pyometra)
Fjerning av svulster
Hudfold korrigering
Amputasjon av tær og hale
Brokkkirurgi og milt fjerning
Og mange andre prosedyrer innen bløtvev
Amputasjon av tær og hale
Amputasjon hos katter og hunder kan være nødvendig som en siste utvei når andre behandlinger ikke lykkes. Dette kan omfatte fjerning av en tå, en del av halen, eller i mer alvorlige tilfeller, hele et ben. Beslutningen om å amputere et større område som et ben blir tatt etter en grundig vurdering av rehabiliteringspotensial og prognose, spesielt for større raser.
Årsakene til amputasjon kan variere fra krefttilstander til traumatiske skader. På vår klinikk har vi erfarne veterinærer og moderne utstyr som gjør at vi kan utføre slike operasjoner med høy kvalitet og omsorg. Selv om det alltid er en viss risiko knyttet til amputasjon, streber vårt team etter å sikre at operasjonen blir vellykket og at dyret ditt får den beste mulige oppfølgingen.
Etter amputasjon vil dyret gjennomgå en rehabiliteringsperiode. Dyr tilpasser seg vanligvis godt til å leve med færre lemmer, spesielt med riktig oppfølging og omsorg. Vi gir grundig informasjon til dyreeierne om etterbehandling og rehabilitering, tilpasset det spesifikke inngrepet som er utført.
Livmorbetennelse
Betennelse i livmoren, eller pyometra, er en alvorlig lidelse og er en av de vanligste sykdommene som kan ramme både tisper og hunnkatter. Omtrent 20-25% av alle tisper opplever dette i løpet av livet. Sykdommen krever nødvendig behandling av veterinær, og i de fleste tilfeller kan tispen eller hunnkatten bli helt frisk igjen etter behandling.
I mer avanserte tilfeller kan pyometra være livstruende, ved å oppdage symptomer og kontakte veterinær i tide kan du redde livet til hunden din.
Livmorbetennelse skyldes en bakteriell infeksjon, ofte relatert til hormonelle endringer. Tilstanden kan oppstå når som helst i tispens liv, men sees oftest hos tisper over 6 år, 2 til 8 uker etter løpetid. Tisper med hyppig løpetid, de som blir ekstra påkjente under løpetid, og de som viser kraftige symptomer på innbilt drektighet, anses som mer utsatte for å utvikle pyometra.
Dersom du mistenker at hunden eller katten din har livmorbetennelse, er det viktig å kontakte veterinær umiddelbart, da dette er en akutt tilstand som krever rask behandling.
Svulst fjerning
Svulster hos dyr kan oppstå i ulike organer til enhver tid og uten kjent årsak. Disse kan være enten godartede eller ondartede. Ondartede svulster vokser vanligvis raskt og kan spre seg til andre deler av kroppen via blod eller lymfe, noe som kan føre til dannelse av nye svulster. Godartede svulster vokser langsomt og er vanligvis velavgrensede uten tendens til å spre seg.
For å fastslå om en svulst er ondartet eller godartet, kreves mikroskopisk undersøkelse av vevsprøver fra svulsten. Kirurgisk fjerning av svulster er vanligvis nødvendig, spesielt hvis det er mistanke om spredning til andre organer som lungene. Svulster i melkekjertlene hos hunndyr, inkludert katter, kan også forekomme og behandles kirurgisk for å fjerne svulsten og eventuelt tilstøtende vev.
Det er viktig å oppsøke veterinær hvis du oppdager en svulst hos ditt kjæledyr for å få riktig diagnose og behandling.
Fjerning av fremmed legeme
Det kan være fort gjort og vanskelig å forhindre at hunden eller katten din spiser et fremmedlegeme. Det skjer som regel hos unge dyr, da de er svært interessert i å smake på og spise ulike ting. Om en gjenstang setter seg fast i mage/tarm eller ikke, avhenger av størrelse og type gjenstand.
Disse gjenstandene kan enten setter seg fast i magesekken og de ikke greier å komme gjennom mage/tarm over gangen, eller de kan passere ut i tarmene hvor de setter seg fast. Om en gjenstand setter seg fast i tarmene blir passasjen avstengt og tilstanden blir akutt, og om gjenstanden ikke greier å passere må den opereres ut, for å unngå at tarmveggen går i stykker og tarminnholdet kommer ut i magen.
Hvis du mistenker at ditt dyr har spist et fremmedlegeme, er det viktig å ta kontakt med veterinær så fort som mulig.
Keisersnitt
Keisersnitt er en viktig medisinsk prosedyre som kan redde livet til både mor og avkom når komplikasjoner oppstår under fødselen. Selv om naturlig fødsel er foretrukket, kan keisersnitt være nødvendig for å sikre trygg fødsel.
Keisersnitt er spesielt vanlig hos rasehunder og -katter, hvor avlsstandarder kan føre til fødselskomplikasjoner. Dette inngrepet utføres vanligvis under full narkose for å minimere stress og smerte for dyret. Veterinæren vil lage et snitt i buken til dyret for å få tilgang til livmoren. Dette gir dem muligheten til å redde avkommet, selv om den naturlige fødselsveien er blokkert eller farlig.
Det er viktig å oppsøke veterinær med en gang man som eier tror noe er galt, slik at vi har best mulighet til å redde både mor og alle kattungene/valpene.
Fjerning av urinsteiner
Urinsteiner kan dannes både hos både katter og hunder og utgjør en alvorlig helserisiko med potensielt livstruende konsekvenser hvis de ikke behandles raskt og effektivt.
Symptomene varierer avhengig av om steinene blokkerer urinveiene helt eller delvis.
Typiske tegn kan være
Hyppig urinering,
Blod i urinen,
Nedsatt allmenntilstand og
I mer alvorlige tilfeller, smerter på grunn av utvidelse av blæren.
Oppkast kan forekomme som følge av giftige avfallsstoffer som bygger seg opp i blodet.
Det er viktig å oppsøke veterinær med en gang man som eier tror noe er galt, da tidlig diagnose er kritisk for å redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner og forbedre dyrets prognose.